Hizmet sektörünün ilk ve tek İhracatçi Birliği olan HİB, günümüzde toplam hacmi 50 milyar USD’ye yaklaşan hizmet ihracatının da çatı kuruluşu konumundadır.

Ülkemizde hizmet ihracatı kalem ve pazarlarını çeşitlendirilmesi, yeni pazarlara girilmesi, var olan pazarlarda tutundurulması ve geliştirilmesini hedefleyen HİB 10 alt sektöre hizmet vermektedir.

Hizmet İhracatçıları Buluşması ve 2018 Yılı Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Ödül Töreni", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile çok sayıda bürokrat ve iş insanının katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen Hizmet İhracatçıları Buluşması ve 2018 Yılı HİB Ödül Töreni'nde konuştu. Geçen yıl kurulan Hizmet İhracatçıları Birliğinin, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin ifadesi olduğunu dile getiren Erdoğan, hizmet ihracatı ve pazarlarının çeşitlendirilmesi, yeni pazarlara girilmesi ve mevcut pazarların geliştirilmesi konusunda birlikten önemli çalışmalar beklendiğini belirtti.Erdoğan, Türk ekonomisinin tüm alanlarıyla birlikte ihracatta hala hak ettiği seviyenin çok gerisinde bulunduğuna işaret ederek, "İhracatımızı 500 milyar dolara çıkarma hedefimize sıkı sıkıya bağlıyız. Tabii bunun için öncelikle küresel rekabette bizi öne çıkartacak şekilde mal ve hizmet üretimimizi artırmamız gerekiyor. Dünyada her iki konuda da ayrı ayrı öne çıkmış ülkeler bulunuyor. Bizim, Türkiye olarak ikisini birlikte gerçekleştirmemiz şarttır. Bulunduğumuz coğrafya ve sahip olduğumuz imkanlar bize mal ve hizmet tasarımı geliştirilmesi, üretimi, ihracatı konularında avantaj sağlıyor." diye konuştu.

Törende konuşan Gülle, cari dış ticaret fazlası veren bir Türkiye için yola çıktıklarını belirterek, bu hedef kapsamında yaptıkları faaliyetlerden bahsetti.

Yılbaşında Türkiye ile ilgili olumsuz yorum yapanların bugüne gelindiğinde bu görüşlerini değiştirdiğini dile getiren Gülle, "Türkiye ekonomisi yüzde 2,5-3 civarında küçülecek", "enflasyon kopup gidecek", "döviz kurları zirveye çıkacak" gibi olumsuz görüş bildirenlerin bunların hiçbirisine devletçe ve milletçe müsaade edilmediğini söyledi.

Gülle, büyümenin zorlandığı zamanlarda ihracatçıların devreye girdiğini kaydederek, küresel olarak ticarette durağanlık yaşanırken Türkiye'nin ihracatını en çok artıran ülkeler arasında yedinciliğe yükseldiğini anlattı.

TİM Başkanı Gülle, "2019 yılı, hem mal ihracatında hem de hizmet ihracatında rekorlar kıracağımız bir yıl olacak. Ama hep diyoruz ya; yapacak çok iş var. Yeni hedefimiz 2022 yılında sıfır cari açık." dedi.